Kom in actie tegen artikel 11 & 13!

De demonstratie van 1 juli

In de brandende zon kwamen op zondag 1 juli, ondanks een bussenstaking en treinwerkzaamheden, meer dan 30 mensen bij elkaar op Plein in Den Haag. De groep was zeer divers, uit enkele politieke partijen, verschillende organisaties en clubjes en uit veel verschillende steden en dorpen. De meeste deelnemers hadden eigen borden meegenomen met originele memes of slogans.

De actie begon zoals gepland om 13:00 met het inzingen van wat slogans, en daarna een welkomstwoord en uitleg over de gehate artikelen 11 en 13. Tijdens deze speeches op de zeepkisten liepen een aantal deelnemers het plein rond om voorbijgangers ook te informeren over het uploadfilter en de linkbelasting. Na elk praatje klonk het collectief "EU, bouw geen muur! Wij willen geen censuur!" Halverwege kozen we onder de deelnemers het leukste bord, en aan het einde werd iedereen nog eens herinnerd om te mailen en te bellen naar de europarlementariƫrs.

Uiteindelijk zijn de betogers weer naar huis gegaan, maar de leuzen staan nog in stoepkrijt op de straatstenen. Deze actie was slechts het begin, er is hier een groep activisten gevormd die samen het internet zullen beschermen tegen censuur en andere bedreigingen.